Wśród wielu aromatycznych przypraw wykorzystywanych w polskiej kuchni, nieco zapomniana, wydaje się być wanilia. Tuż obok szafranu uznawana jest za jedną z najdroższych przypraw. To przede wszystkim niesamowity aromat i smak, chętnie wykorzystywany do produkcji ciast i ciasteczek, ale także naleśników czy innych słodkości. Jak wykorzystać laski wanilii w kuchni z oferty typu https://sklep.pi-nuts.eu/produkt/laska-wanilii/? Podpowiadamy.
Charakterystyka laski wanilii
Wanilia to przyprawa, która posiada wiele cennych właściwości, dlatego znalazła swoje zastosowanie w kuchni. To przede wszystkim głęboki i bardzo intensywny smak i zapach. Okazuje się jednak, że laska wanilii odznacza się wspaniałym aromatem dopiero po zerwaniu, kiedy zachodzi proces fermentacji i suszenia, a świeża wanilia jest bezzapachowa. Co odpowiada za smak i zapach wanilii? Wanilina, która stanowi jedynie niewielki procent w lasce wanilii. Im starsza wanilia, tym lepsza. Przyprawa ta pochodzi z lasów tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej.
Wanilia w kuchni
Wanilia jest bardzo aromatyczną przyprawą, która idealnie komponuje się z ciastami i deserami. Bardzo często jest składnikiem serca do naleśników, ale także dodawana jest do kawy, mleka i tytoniu. To również idealny składnik tradycyjnych lodów waniliowych, które są jednym z najchętniej wybieranych smaków. Dodawana jest do musów i kremów, budyniu i wielu napojów. Świetnie nadaje się również do wielu mięsnych dań, np. z drobiu, cielęciny czy ryb, ale także z owocami morza. Bardzo dobrze komponuje się z zupą z dyni, kalafiora, pora czy ziemniaka, ale także selera i marchwi.
Idealna laska wanilii powinna być pachnąca i miękka. Laski wanilii najczęściej są chude, jednak są bardzo wydajne. Czasami nie warto wybierać grubych lasek, gdyż ich aromat może być gorszy od tych mniejszych. W środku laski wanilii znajdują się ziarenka oraz olejek. To najbardziej aromatyczne elementy całej przyprawy. Aby je wydobyć, potrzebujemy noża, którym należy rozciąć wzdłuż na pół laskę wanilii. Wtedy końcówką noża należy wydłubać zawartość laski wanilii. Charakterystyczny jest bardzo duży aromat i smak, który może różnić się od siebie ze względu na miejsce pochodzenia wanilii.
Do potraw wykorzystuje się ziarenka wanilii, jednak pusta laska może posłużyć jako dodatek do owsianki, kremów, czy budyniu, bądź konfitur. Można również zrobić własny aromatyzowany cukier z wanilią. W tym celu cukier należy wsypać do szczelnego pojemnika wraz z laską wanilii, po 5 dniach idealnie nadaje się do spożycia.